top of page
Namnlös design (14).png
Skribentens bildNatalie Eriksson

Hur ska jag skriva detta inlägg utan att gråta? Hur ska jag beskriva mitt livs bästa dag?


Klockan ringde sju, och jag gick upp, både pirrig och orolig. Dagen innan hade jag gjort det nationella provet i matematik. Under våren hade jag slitit enormt mycket för att klara kursen. Jag tog varje tillfälle att plugga och under andra halvan av vårterminen hade jag bara sovit fem timmar per natt. I vintras hade min lärare sagt att det såg mörkt ut att få en behörighet i matte till sommaren, men på något sätt, struntade jag i det. Jag skulle klara det. Det var svårt till en början. Matte hade aldrig varit min starka sida. Däremot märkte jag snabbt förbättring på mina mattekunskaper. Ju hårdare jag pluggade desto mer förstod jag vilket gjorde det lättare att lära in nya saker. Det blev gradvis lättare med tiden men ovissheten om jag skulle få behörighet gjorde mig stressad.


Alla sa att på min student skulle jag bara njuta och ta tag i mina eventuella mattekompletteringar veckan därpå. Jag däremot, som hade tänkt på matte dygnet runt i fem månader, kunde inte ta in deras ord. Jag kunde inte slappna av innan jag hade behörigheten på mitt papper. Med en oentusiastisk känsla tog jag på mig en rosa fluffig klänning som jag köpt på en finlandsfärja i mars. Den var magisk och min spegelbild gav mig ett leende på läpparna


Jag gick in genom dörren med det stora gula K:t på. Svalkan från den stenfyllda entrén kändes skön och jag log för mig själv när jag passerade våra dikter vi skrev på svenskan som nu var uppsatta. Jag älskade lyrikblocket. Efter flera månader utan kreativt skrivande fick jag äntligen låta orden komma ur mitt hjärta. Jag hade aldrig skrivit dikter innan, men jag fick verkligen mersmak för det.



Min lärare i samhällskunskap kom gående och mötte mig. Han sa att matteläraren höll på att rätta mitt prov och att det såg bra ut. Hela min kropp fylldes med ännu mer nervositet. Jag hade inte förberett mig på att få provsvaret redan dagen efter. Jag visste inte hur jag skulle tänka, reagera eller hantera mitt resultat. Antingen skulle provet bli godkänt och jag skulle äntligen bli fri att studera vidare, eller så skulle det inte bli godkänt och jag skulle behöva komplettera ännu mer. Inom en snar framtid visste jag svaret.


Jag gick på toaletten för att fixa det sista med sminket. Taxin hade kommit fort och dagens makeup var inte färdig ännu. Jag har aldrig varit en sminktjej. För mig är det kläder som gäller. Troligtvis är anledningen till det att jag behöver motorisk hjälp när jag sminkar mig. Även om jag berättar för mina assistenter hur jag vill ha sminket, är det svårt att finna det roliga i att sminka mig. Att hålla på med makeup handlar också mycket om att ha rätt teknik, och det är svårt att förklara för mina assistenter hur man gör. Däremot älskar jag rouge. Den sminkprodukten är lätt för alla att applicera fint, även för Alex, och dessutom var mina rougetoner rosa. Min favoritpalett heter Iconic Blush Kit från Kicks eget märke. Den innehåller fyra toner i rosa - två ljusare och två mörkare - med olika skimmer. Paletten passar verkligen för alla tillfällen. Denna dag valde jag den ljusa tonen med mest skimmer. Till dagen tog jag på mig mitt nuderosa läppstift, som märket Färg har döpt efter mig – Natalie.


Min klass skulle starta dagen i loungen, skolans samlingslokal. När jag kom in var lokalen pyntad från golv till tak. Långbordet stod dukat, ballongerna var uppsatta, och en skylt med alla studenters namn satt på väggen. Mitt under min observation av rummet kom min mattelärare. Hans ord var svåra att ta in, och än idag kan jag inte förstå att det är sant. Jag hade klarat det. Jag hade fått behörighet i matte. Jag, Natalie Eriksson, hade fått en gymnasieexamen och var nu fri, till slut som Håkan Hellström sjunger om. Mina ögon fylldes med tårar, och jag kramade honom, jag kunde inte låta bli. Mina klasskompisar kom fram för att krama om mig. Under våren hade de sett hur mycket jag kämpade med kursen och alla hade sagt hur imponerade de var. Och nu hade jag klarat det.




Skolavslutningen började, och vi satte oss i en halvcirkel. På skärmen framför oss visades ett bildspel från läsåret. Jag såg bilder från vårt besök på riksdagen, från våra projektveckor med konst och när vi gjorde pepparkakshus. Redan veckan innan kände jag vemod över att ta adjö av Kaggeholm. Men bildspelet och att sitta i halvcirkeln och se dessa fantastiska människor gjorde att vemodet växte. Jag ville sluta, men att säga hejdå till klassen gjorde så brutalt ont.


Vi gick en runda där vi fick berätta ett minne från läsåret. Redan efter att den femte personen hade pratat kände jag att min bristningspunkt var nära. Jag fick kämpa för att inte börja storgråta. När vi var halvvägs var det Anders tur. Anders var den äldsta kursdeltagaren i klassen. Med sina sextio år hade han bestämt sig för att studera in sina gymnasiebetyg, och till en början kände jag en rädsla inför honom. Av erfarenhet har jag upplevt att äldre personer bär på mer fördomar gällande mitt handikapp än vad yngre gör. Anders är ett undantag. Under ett år hade han inte sagt ett enda ord om min CP. Istället hade han gjort mig glad varje dag, och vi delade samma passion för mode. Den mannen hade varit en idol för hela klassen, och när han sa hur mycket vi betyder var inte ett öga torrt.


Jag var sist i rundan, och det tog ett par minuter innan orden kom ut ur min mun. Min första mening handlade om mitt kämpande med matten och att för bara en halvtimme sedan hade jag fått min behörighet. Alla applåderade, och min mattelärare sa att han aldrig hade sett en sådan stor utveckling på så kort tid. Vidare tackade jag för att jag fick komma till skolan och bara få vara Natalie, och inte Natalie med CP. Så hade mitt år på Kaggeholm varit. Där hade jag bara varit jag.


När den känslomässiga rundan hade nått sitt slut var det dags för oss studenter att hyllas. Vi gick fram till podiet för att ta emot våra kursintyg, få rosor och lärarna sa några ord om var och en. Därefter var det fika, och vi skålade i alkoholfri cider medan vi åt cheesecake. Linn och Filippa tog ton. De hade gjort de där traditionella studenttallrikarna, och till ingens förvåning utsågs jag till klassens Barbie.




Dagens, och läsårets, sista händelse var den gemensamma avslutningen i aulan. Hela skolan stämde upp i "Den blomstertid", och allt kändes så högtidligt som det bara är på skolavslutningar. Det var miljoner känslor i luften - vemod, sorg, glädje och förväntan. Alla avgångsklasser tackades av på scen och när vi, årets studenter, hyllades kände jag en stolthet jag aldrig känt.


Nu var det över. Mitt år på Kaggeholm var slut. En sista gång åkte jag upp med hissen för att gå mot utgången. Min assistent Linnea satte på Håkans låt, "Det kommer aldrig va över för mig". Hon öppnade dörren, och jag sprang ut. Jag sprang ut och möttes av min jublande familj. Glädjetårarna rann ner längs mina kinder när jag sprang ut med en fullständig gymnasieexamen. Vädret, som tidigare var molnigt, sprack upp och solen lyste upp Sankt Eriksplan. Vi kramades, firade och jag var världens lyckligaste person.




Innan min mottagning gick klassen till Michelle för att fira. Skumpaflaskorna korkades upp vid ett bord där mina favoritpersoner satt. Från högtalarna hördes svenska sommarklassiker och livet kändes perfekt. Under våren hade jag sökt till journalistlinjen på Jakobsbergs folkhögskola. Jag hade inte fått svar eftersom de väntade på mina betyg. Egentligen tänkte jag skicka in betygen dagen efter studenten, men någonting hände. Utan att tänka tog jag en bild på pappret som bifogades i mejlet till kursföreståndarna. Tio minuter senare spelades "Det kommer aldrig va över för mig" och min mobil plingade. Notisen på min mobilskärm var ett mejl, det bästa mejlet jag fått. Till tonerna av min absoluta favoritlåt fick jag veta att jag hade kommit in på min drömutbildning. Jag plingade i mitt glas för att berätta för klassen. De gratulerade och hurrade, och att få dela denna stund med dem var helt fantastiskt.


Klockan fyra var det dags för min mottagning. Min mamma älskar att inreda och pynta. Hon tar alla tillfällen i akt att ordna och idag, när hennes dotter tog studenten, var det inget undantag. Vardagsrummet var pyntat till max med rosa ballonger, rosa dukning och rosa skumpaflaskor. Mitt hjärta fylldes av värme när jag såg min älskade familj samlad där, bara för mig. Känslan av att vara omgiven av deras kärlek fick mig att känna mig både speciell, älskad och djupt tacksam.



Vi åt pastasallad till sen lunch och till efterrätt, rulltårta och kaffe som serverades i farmors servis. Under min uppväxt hade farmor ett vitrinskåp där hennes serviser stod. En servis var vit och hade rosa blommor på sig. Så länge jag kan minnas har jag älskat den och när farmor dog ärvde jag servisen. Farmor gick bort för snart två år sedan men jag har inte läkt ännu. Att hon inte kommer att vara med på stora dagar, som min student, gör extremt ont. Därför kändes det fint att ha hennes servis på bordet.





Mot kvällen kom mina vänner och firade. Vi skulle åka till stan, men mitt batteri var slut. Jag är känslig för intryck, och denna dag hade innehållit fler än vad jag förväntade mig. Dagen hade väckt känslor som lycka, sorg, vemod och stolthet, och jag behövde en lugn miljö för att bearbeta allt. Jag hade planerat att kvällen skulle sluta sent med många shots i kroppen, men istället slutade den tidigt med en enorm känsla av lycka.



501 visningar0 kommentarer
Skribentens bildNatalie Eriksson

Igår när jag skulle i väg men inte fick för Maya, haha!

Vad heter ditt husdjur? 

Maya Eriksroos. Jag heter Eriksson och Alex Sjöroos, så Eriksroos är Mayas efternamn. 


Vad är det för husdjur och vilken ras? 

En hund som är mest schäfer/ fårhund. Men hon har också lite dvärgpudel i sig tydligen, haha! 


Var fick du tag i honom/henne? 

Jag hade tjatat på Alex i ett år om att skaffa en hund. Så när Corona kom och vi båda var hemma gav han sig. Vi kollade på att köpa en hund. Men under Corona gick ju efterfrågan och priset på hundar jättemycket upp. Ja, att ha hund är dyrt. Men att betala 8000kr BARA för hunden och sen köpa allt (koppel osv) var för dyrt. Min vän Katta har adopterat två hundar från Irland via föreningen Hundar utan hem. Jag ville adoptera, men jag var rädd och osäker på grund av min CP. Dock så övertalade Katta oss och vi började leta. Vi hade bara ett krav och vi ville ha en valp eller en som max var ett år. Jag har varit i kontakt med många hundar genom livet och jag har mycket lättare att knyta an till valpar. Valpar är så jobbiga när de bajsar och förstör överallt. Dock har valpar lättare att anpassa sig. Den stora anledningen till varför vi ville ha en valp var för min CP. Vi ville ha en hund som växte upp med mitt tal och mina rörelser. Vi letade och till sist såg vi henne - Vår pälsdotter som då hette Cranberry. Vi kontaktade föreningen (Take me home Rescue) och vi fick fylla i vår ansökan. I vår ansökan tryckte vi mycket på trygghet. En Rescue-dog är oftast en fd gatuhund. I Mayas fall hittade de hennes mamma när hon väntade valpar. Mayas första tid var alltså hos en jourfamilj, som tur var, men vi tryckte ändå på trygghet.


Dagen därpå gick vi vidare till en telefonintervju. Jag kommer ihåg när telefonen ringde. Jag, Alex och vår bästis Rikard satt på en takterrass. Intervjun gick bra men jag var orolig över att min CP skulle fucka upp det. Så jag skrev till henne som ringde och berättade. Hon sa att hon också satt i rullstol och att det gick mer än bra. Meddelandet efter löd - Hunden är din! 


Maya fyra månader

Vad betyder din relation med ditt husdjur för dig? 

Allt! Hon är min allra bästa vän och största kärlek. För mig är hon inget husdjur utan en familjemedlem. Jag och Alex vill bara ha ett människobarn. Detta är eftersom Maya är vårt barn och vi vill hinna ge henne uppmärksamhet också.


Vilka är de smeknamn som du kallar ditt husdjur?

Många! Tex bubbis, korven, bebis och bollen! 


Hur länge har du haft ditt husdjur? Fyra år i juli! 


Hur skulle ditt husdjur reagera på en inkräktare i ditt hus? 

Hon skulle bli glad. Så nej, hon är världens sämsta vakthund! 


Vem älskar ditt husdjur mest? 

Jag skulle säga mig. Hon har vuxit upp med min psykiska ohälsa vilket har gjort henne lite orolig. Hon vill alltid vara där jag är för att stoppa om jag försöker skada mig. Om det händer lägger hon sig i mitt knä och pussar mig.


Vad är ditt husdjurs favoritgodis? 

Korv! 


Kan ditt husdjur simma? 

Haha, nej! Hon är LIVRÄDD för vatten! 


Sover ditt husdjur i sängen med dig? 

Fram till ett halvår sedan sov hon på golvet. Sedan hade hon mens och blev väldigt beroende av närhet och hittade sin plats i sängen, där hon sover fortfarande. Jag tycker det är mysigt men både jag och Maya tar upp den större delen av sängen så Alex trängs i mitten. Haha!



162 visningar0 kommentarer
Skribentens bildNatalie Eriksson

Har du någon gång önskat att du inte haft handikappet?

2014: Ja, när jag var mindre hade jag jättedåligt självförtroende pga. Hela mig och inte bara handikappet. Men sen jag började blogga började mitt självförtroende byggas upp och jag vågade göra de sakerna som jag ville trots mitt handikapp, byta till vanlig skola, konfirmera mig osv. Så nu är det inget hinder. Det är bara vi själva som kan påverka ens liv och jag tänker leva precis som jag vill trots handikappet.




2024: Det händer väldigt ofta och tyvärr har det ökat nu när jag blivit vuxen. Det var tufft att ha en CP-skada i tonåren. Bland annat hade jag svårt att få killar. Jag såg hur mina tjejkompisar blev kära och dejtade, medan jag drömde om min första kyss. Att förminska tonårsproblem är fel. Självklart kan det vara jobbigt med skolan, vänner, kärlek och komplex över sin kropp. Tonårsproblem är riktiga problem och ska tas på allvar.


Däremot upplever jag att det är svårare att vara vuxen och ha en CP-skada av praktiska skäl. Mitt sociala liv har blivit bättre. Jag har mina vänner, har dejtat en del och har det enkelt när jag träffar nya personer. Vuxna människor är mycket mer förstående än vad jag upplevde att mina jämnåriga var i tonåren. Men när det kommer till vuxensaker som att skaffa jobb, bostad och få ekonomin att gå ihop upplever jag svårigheter på grund av mitt handikapp. Just nu är jag i en fas i livet där jag satsar på min utbildning. I höst ska jag läsa journalistik på Jakobsberg och nästa år är planen att läsa modevetenskap på universitetet. Under mitt år på Kaggeholm fick jag aktivitetsersättning vid förlängd skolgång eftersom jag inte hade en gymnasieexamen. Nu har jag det vilket gör att jag inte får bidrag från Försäkringskassan. Jag har jättesvårt att få jobb så att ta studielån är osäkert för mig för jag vet inte om jag kan betala tillbaka. Där ställer min CP-skada till det och jag önskar att Sverige förbättrar möjligheterna till studier för personer med handikapp. Tyvärr är arbetsmarknaden hård för oss och en utbildning kan stärka vårt CV.


Jag känner också svårigheter när det gäller att skaffa bostad. När jag och Alex skulle köpa lägenhet letade vi länge. Vi behövde tänka på att lägenheten skulle passa mig och samtidigt vår budget. Anledningen till lägenhetsköpet var att vi ville bo ihop vilket inte var tillåtet i min gamla lägenhet eftersom den var till för personer med handikapp. Efter att ha förlorat många budgivningar var vi på ytterligare en lägenhetsvisning. Lägenheten var inte perfekt då badrummet var litet men vi gick ändå. Mäklaren berättade hur andra i området hade gjort om badrummet och det lät jättebra så vi slog till.


Dagen efter flytten ansökte jag om bostadsanpassning men fick avslag med anledningen att jag inte hade valt bostaden med omsorg. Att kommuner behöver ha riktlinjer köper jag. Däremot upplever jag att de inte lyssnade på varför jag köpte bostaden eller tog hänsyn till min budget. Jag överklagade men den gick inte igenom.


Jag är livrädd inför framtiden. Att bli mamma är något jag drömmer om och jag vet att vi skulle bli världens bästa föräldrar. Dock så vet jag vilka fördomar som mammor med handikapp får höra. Jag är beredd på att ta skit men det ska inte vara så. Att folk tar för givet att man missköter sitt barn och i vissa fall anmäler till socialen bara för att mamman har ett handikapp är ofattbart.


Så ja, ju äldre jag har blivit desto mer har min syn på mitt handikapp ändrats. Vissa saker har blivit enklare medan många saker har blivit svårare. Jag säger ofta att jag vill ha ett normalt liv med normala problem. Det är så svårt att acceptera min CP-skada när samhället är så här och det tror jag också många andra känner



226 visningar0 kommentarer
bottom of page